25 Kasım 2024 Pazartesi

ÖZAY KARTAL, ANTİK HALIKARNASSOS’U YAŞATMA PROJELERİNİ ANLATIYOR

BHM
06.06.2022 21:25
ÖZAY KARTAL, ANTİK HALIKARNASSOS’U YAŞATMA PROJELERİNİ ANLATIYOR
Akdeniz Ülkeleri Akademisi (AKADEMIA) Vakfı Başkanı Özay Kartal, Bodrum Gündem Haber Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Bozoğlu ile “Bodrum Gündem Dergisi”nin 2022 Mayıs sayısı için verdiği röportajında; "Antik Halikarnassos’u Yaşatma Projeleri"ne değindi. 

Bodrum Haber Merkezi olarak bugün itibarıyla röportajdan kısımları soru-cevap şeklinde, siz değerli okurlarımız ile paylaşmaktan onur duyacağız. 

Antik Halikarnassos’u yaşatma projelerinin önemini ve Akademia Vakfı’nın bu yöndeki çalışmalarını, Vakfın Başkanı Özay Kartal’ın anlatımıyla sizlere sunuyoruz. 

FATİH BOZOĞLU: Bodrum'da bazen siyasetin içinde, bazen Bodrum tanıtımında son zamanlarda sıkça tarih ve arkeoloji haberlerinde adın geçiyor, kimdir Özay KARTAL?

ÖZAY KARTAL: “Sivas'ta doğdum. İlk, orta ve lise eğitimimi İstanbul, Avcılar'da tamamladım. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi - Uluslararası İlişkiler Bölümünden mezun oldum. Sonrası İngiltere'de 1 yıl dil tahsili ve 1993 yılından bu yana da Bodrum'dayım. O yıldan bu yana, turizm ve reklam sektöründe iş yapıyorum. 2016 yılından bu yana ise Akademia Vakfı'nın başkanlığını yürütüyorum...”

FATİH BOZOĞLU: Academia Vakfı'nın adı 2000 yıllarda çok önemli proje ve etkinliklerde geçerken, sonra uzunca bir süre adı duyulmadı. Son yıllarda yine sıkça duymaya başladık, Herodot Tarih konferansları, Mozole Müze Projesi, Halikarnassos Surları Projesi, kitap yayınları, hepsi Academia Vakfı etkinlikleri, ne oldu da tekrar Academia Vakfı ismini sıkça duymaya başladık?

ÖZAY KARTAL: “1993 yılında kurulan vakıf, gerçekten çok önemli yönetici ve üyeleri ile önemli projeler ortaya koyduktan sonra 2003'ten sonra yaşadığı imkânsızlıklar dolayısı ile varlığını devam ettirmiş ama eskisi gibi aktif olamamış. 2016 yılında, bir 54 grup tarih ve arkeoloji tutkunu arkadaşımla vakfa katıldık. Vakfın yönetim kurulunda Doç. Dr. Harun Özdaş, Semih Adıyaman, Filiz Uygun, Mimar Dilek Ertem ve Oğuz Hamza gibi çok değerli isimler vardı. Halikarnas Balıkçısı, Akdeniz'i sudan bir kıta, dünyanın altıncı kıtası olarak görür ve ortak yaratılmış bu kültür havzasında, Halikarnassos'u özel bir yere koyar. Biz de adımıza yakışır bir şekilde Akdeniz'in en önemli kenti Halikarnassos'u çalışmalarımızın odağına koymalıydık ve Halikarnassos'tan bize kalan en önemli miras Mausoleion'a, önemli bir yer vermeliydik. Kendimize bu vizyonu belirledikten sonra tarih, kültür ve arkeoloji alanında projeler üretmeye başladık. Ana hedefimiz, antik Halikarnassos'tan geriye ne kalmışsa, onlar için sadece koruma değil; yaşatma projeleri de üretip, hayata geçirmek...”

Röportajın devamı yarın. Takipte kalın…

Son Haberler

©2016 - BHM | BODRUM HABER MERKEZİ info@bodrumhabermerkezi.com