ÇED İÇİN HALKA DA SORULACAK... ÇEVRECİLER, LATMOS'UN BAKİR ALANLARINI KORUMAYA KARARLI!
Çevresel Etki Değerlendirilmesi (ÇED) Yönetmeliği’nin 9. Maddesi gereğince 12 Mayıs 2022 Perşembe günü saat 10.00’da Milas’a bağlı Sakarkaya’da, saat 14.00’de Karpuzlu’ya bağlı Tekeler köyünde halkın katılımı toplantısı yapılacak.
Kuşadası’nda faaliyetlerini yürüten Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD), sosyal medyasından yaptığı duyuruda; RES’e karşı antik dünyadan günümüze miras kalan Beşparmak dağlarının olduğu Latmos’un bakir alanların korunması için bölge halkı ile beraber toplantıya katılarak destek vereceğini duyurdu.
33 KM’LİK GENİŞ BİR ALANDA 30 ADET RÜZGAR ENERJİ TÜRBİNİ
Enerji Günlüğü internet haberlerinden edinilen bilgide; Muğla’nın Milas ilçesine bağlı Sakarkaya bölgesinden başlayarak, Anadolu Geçidi, Kayabükü, Narhisar, Konak, Ketendere köy arazilerinde ve Aydın Karpuzlu’ya bağlı Kızılcabölük, Yahşiler’den Tekeler’e kadar uzanan 33 kilometrekarelik geniş bir alanda 125 MW kapasiteli 30 adet rüzgar enerji türbininden oluşacak santral inşaatlarının yapılması düşünülüyor.
MADENLERDEN KURTULABİLMİŞ EN BAKİR BÖLGE ŞİMDİ DE “RES” TEHDİDİNDE!
Rüzgar Türbinleri santrallerinin yapılacağı bölgeler, Latmos Dağları’nda madenlerden kurtulabilmiş en bakir bölgelerde yer alıyor. 33 kilometrekarelik alanda tırların geçmesi için açılacak devasa büyüklükteki yolların yaratacağı tahribatın korkunç olacağı aktarılıyor.
YABAN HAYATININ SÜRDÜĞÜ, ENDEMİK BİTKİ VE ORMANIN OLDUĞU “JEO” VE “EKOTURİZM” ALANI
Latmos Dağları’nın doğal peyzajının en güzel olduğu, hareketli bir yaban hayatının devam ettiği, yoğun ormanlık alanların bulunduğu, bitki çeşitliliği açısından endemik “Cyclamen Mirable” başta olmak üzere yüzlerce bitki çeşidinin bulunduğu, ilginç şekilli kayalarıyla potansiyel bir “Jeoturizm” ve “Ekoturizm” alanı olabilecek güzellikteki bölgede bu projenin gerçekleşmesi halinde geri dönüşü olmayan bir tahribat yaratacağı konusunda çevreciler tarafından büyük endişe duyuluyor.
ANADOLU’DAKİ ÖNEMLİ KEŞİFLERDEN “HİTİT YAZITLARI” DA BU BÖLGEDE BULUNDU
Proje alanının batı kısmı, Milli Park yapılması düşünülen alanı kapsarken alanın içinde Anadolu’daki önemli keşiflerden biri sayılan Suratkaya’da bulunan Hitit Yazıtları, kaleler, kaya resimleri, savunma yapıları, antik yerleşim alanları gibi pek çok kültür varlığı bulunuyor.
Bahse konu olan bölgede keşfedilmesi gereken birçok kültür varlığının olduğu biliniyor ki; bunların araştırılması için bile on yıllar sürecek bir zaman dilimine ihtiyaç var.
FISTIK ÇAMI, ARICILIK, ZEYTİNCİLİK VE HAYVANCILIK İLE UĞRAŞAN YÖRE HALKI BÜYÜK ZARAR GÖRECEK
Bölge halkının en önemli geçim kaynakları olan Fıstık Çamı, Arıcılık, Zeytincilik ve hayvancılık yüzyıllardır geleneksel bir şekilde yapılıyor.
Bu projenin gerçekleşmesi halinde, başta yöre insanlarının olumsuz yönde etkilenmesi de kaçınılmaz olacak. Doğal hayat büyük zarar görecek, doğal ve kültürel kaynak değerleri açısından eşsiz özelliklere sahip, gelecekte önemli bir turizm alanına dönüşecek bölge, büyük tahribata uğrayacak.
Zaten birçok bölgenin, maden faaliyetleri nedeniyle delik deşik edilmiş vaziyette olup, bakir kalmış böylesine değerli bir alanın bozulmasına izin verilmemesi gerektiğini ifade eden Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği, 12 Mayıs’ta bölgenin korunması için sabah 10.00’da Sakarkaya’da, saat 14.00’de Tekeler Köyünde destek vereceklerini duyurdu.