07 Temmuz 2024 Pazar

Bodrum'da STK'lardan ÇED katılım toplantısında protesto

BHM
04.07.2024 16:50
Bodrum'da STK'lardan ÇED katılım toplantısında protesto
Bodrum'da yapılacak olan Liman Projesi'ne tepki gösteren STK'lar ÇED katılım toplantısında protesto gösterisi düzenledi, toplantı yapılamadı.

Muğla’nın Bodrum ilçesindeki Kumbahçe Mahallesi’ndeki gemi yanaşma iskelesinin yeni proje ile büyütülmek istenmesi ve projenin bölgede bulunan iki plajı yok edeceğini öne süren Bodrumlular, projeye sert tepki gösterdi.

Deniz Ticaret Odası Bodrum Şubesi Toplantı Salonu’nda toplanan Şehir plancıları, jeoloji mühendisleri, mimarlar, inşaat mühendisleri, arkeologlar, kaptanlar ve vatandaşların bulunduğu grup Bodrum’un halka açık en önemli Giritli Teyze, Paşatarlası ve Kumbahçe plajlarının bu proje ile birlikte yok edilerek limana dönüştürülmek istenmesine “Kumbahçede Marina İstemiyoruz, Kumbahçeye Marina Cinayettir, Plajımı Elleme, Kumbahçede Marina ve İskele İstemiyoruz” yazan pankartla tepki gösterdiler.

ÇED KATILIM TOPLANTISINI YAPTIRMADILAR

Bodrum Yolcu Limanı İşletmeleri A.Ş tarafından Kumbahçe Mahallesi, Mantar burnu mevkiinde halen işletilmekte olan Bodrum Yolcu Limanı’nın büyütülmesi amacıyla  “Bodrum Tekne Yanaşma Yeri ve Feribot İskelesi Projesi”nin yapımı için, Deniz Ticaret Odası Bodrum Şubesi Toplantı Salonu’nda ÇED Halkın katılım toplantısının hukuka aykırı olduğunu iddia eden STK’lar  İzmir Kruvaziyer ve Deniz Turizm Derneği (İZKUDET) Başkanı Korhan Bilgin'in projenin bölge turizmini hareketlendireceği yönündeki konuşmasına alkışlarla tepki gösteren vatandaşlar  Bilgin’in konuşmasını tamamlamasına izin vermediler. ÇED Katılım toplantısı yoğun protestolar sonrasında yapılamadı, Proje hakkında konuşmak isteyen Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı temsilcisi protestolar nedeniyle konuşmadan salondan ayrılmak zorunda kaldı.

YEREL HALKIN KULLANDIĞI 2 PLAJ KULLANILAMAYACAK

Bodrum ve Muğla Büyükşehir Belediyelerinden  halkın kullandığı plajların korunması için destek isteyen vatandaşlar ve STK’lar  kruvaziyer gemileri geldiği zaman bölgede hali hazırda yaşanan karmaşa ile baş edilemediğini, yeni proje ile ise bölgenin kaldıramayacağı yoğunluk yaşanacağına dikkat çektiler.

Bodrum’da yaşayan yerel halkın denize imkanı buldukları iki plajın tekne bağlanması amacıyla yok edileceğini ifade eden mahalle sakinleri projeye 130 tekne bağlama yeri adı altında başlanacak Yolcu Limanı-Tekne Yanaşma Yeri ve Feribot İskelesi’nin daha sonra Bodrum Limanı gibi 450 teknelik büyük bir liman olacağını savundular.

PROJEDE BEACH KULÜP BİLE VAR

Özel bir firma tarafından hazırlanan 491 sayfalık ÇED Başvuru Dosyası’nda yer alan bilgilere göre, en az dört feribot yanaşabilecek  iskeleler ve ilk etapta muhtelif boylarda yaklaşık 140 tekne bağlama yeri, alışveriş mağazaları, beach clup, müştemilat, cafe restoran, saniteri üniteleri,  gibi değişik yapılar inşa edilecek. Kazıklı iskeleler, yüzer iskele ve pontonlar, 10 metre eninde 240 metre uzunluğunda iskele, 2 adet 150 metrekare dolfin, bir adet 140 metre, 2 adet 115 metre rıhtım, 3 ayrı rıhtım yer alıyor. Proje kapsamında 314.5 metre kazıklı iskelesi yapılacağı da belirtiliyor.

Kaynak: patronlardunyasi.com / Kenan Gürbüz 

Son Haberler

©2016 - BHM | BODRUM HABER MERKEZİ info@bodrumhabermerkezi.com