Resim ve heykellerinde atık malzemeleri de kullanan Nacar’ınsergisi 27 Haziran 2024 günü Akademia Sergi Salonu'nda sanatseverlerle buluşacak.
Sergi açılış kokteyli 27 Haziran 2024 saat: 19.30
Anlam:
Bir kelimeden, bir sözden, bir davranış veya olgudan anlaşılan şey, bunların hatırlattığı düşünce veya nesne.
Bir eyleme kalkan kişinin, yaptığı şeye, kendine özgü bir imza bırakması.
Bir önermenin, bir tasarının, bir düşüncenin veya eserin anlatmak istediği şey.
İnsanın yaşanmışlıklar sonucu gerçekleşen öğrenme ortamında kendi hayat tecrübesiyle içsel dünyasında konumlandırabildiği düşünce. Sanatçı, üretici eserini üretir, üretim sonucunda ortaya çıkan eserin anlamı ve anlamlandırılması, izleyicinin kendi algı ve görüşü doğrultusunda, içsel bir yolculuğun kişisel bir hesaplaşması olmalıdır. İnsanın olanakları ve sınırlılıkları çerçevesinde doğaya, çevremizdeki canlılara ve en önemlisi kendi iç dünyamıza bakarak, değişim ve dönüşümün kaçınılmaz etkilerinin farkına varılma aşamalarındaki anlam ve anlama yollarının, kendini, çevreyi ve doğayı tanımaktan geçtiğini yapıtlarımla gözler önüne sermektir.
Eserlerine doğal, doğadan topladığı malzemeleri de dahil eden Sedat Nacar, bunların yeni anlamlara doğru çıktıkları yolculukta kendisini bir rehber olarak görmekte ve atık olarak nitelendirilen malzemelerin sanata dönüştürmektedir.
Sanatçı, eserlerine ilgi duyanların bir obje, bir durum karşısında anlam ve algılamada farklı bakış açısı oluşturarak, dayatılanın ötesindeki hayatı görmesi, sınırlandırılmış hayatın dışına çıkarak içsel yolculuğun yapı taşları için bir eylem, bir kıvılcım yaratma isteğindedir.
Sedat Nacar
@sedatnacarart
1973 yılında Adana’da doğan sanatçı MKÜ Eğitim Fakültesi Resim İş Eğitimi bölümünden mezun olduktan sonra aynı üniversitede sanat eğitimi alanında yüksek lisansını tamamladı. Çocukluğunda çalışma hayatına atılarak usta çırak ilişkisi ile öğrendiği teknikleri, sanatsal hayatının akademik yönüyle uyumlandırarak resim heykel çalışmalarında kendine özgü bir anlatım biçimi yarattı. Sanatsal üretim biçiminde ‘ne anlatacaksın, nasıl anlatacaksın’ gibi sade bir düşünce ve üretim yolunu tercih etti.
Sanat malzemelerinin yanı sıra doğada bulduğu atık malzemeleri de kullanarak oluşturduğu anlatım dili ile izleyicilerin; kendi iç dünyalarına, olanaklarına ve sınırlılıklarına, diğer canlılara, doğaya, çevre bilincine ve geri dönüşümün önemi adına yol göstermek amacıyla çalışmaktadır
Akdeniz Ülkeleri Akademisi Vakfı
@academia_vakfi / www.academia.org.tr
Uluslararası bir bilim, eğitim, kültür kurumunun Türkiye’de gerçekleştirilmesi amacıyla Akdeniz ülkelerinden ve Türkiye’den bilim insanları, teknisyenler, politikacılar ve iş adamları tarafından 1994 yılında Bodrum'da kurulmuştur. Çok sayıda etkinlik gerçekleştirmiş ve dünyada ilk yerel Habitat Konferansı’nı yürütmüştür.
2001 yılında, Bodrum'da üniversite kurulabilmesi yolundaki yasal engellerin aşılamaması üzerine vizyonunda değişiklik yapmış ve Bodrum’da 12 ay turizm düşüncesi altında; arkeoloji, tarih, kültür ve sanat üzerine yoğunlaşarak projeler üretmeye başlamıştır.
Vakıf, 2016 yılından itibaren yeni yönetimiyle birlikte, Türkiye'den ve dünyadan arkeolog ve tarihçileri davet ederek, Bodrum’da ‘Tarih Konferansları’ adı altında etkinlikler düzenlemektedir.
Akademia’nın en önemli projelerinden biri olan ve 2020-2022 yıllarında gerçekleştirilen ‘Halikarnassos Surları Projesi’ kapsamında; Kültür ve Turizm Bakanlığı izni, Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi denetimi ve Prof. Dr. Adnan Diler danışmanlığında çalışmalar yapılarak, 1,5 kilometrelik antik sur duvarları açığa çıkarılmış ve iki taraflı yürüyüş yollarıyla halkın ve turizmin kullanımına sunulmuştur.
UWAW-Underwater Art Works
@ underwater_artworks / www.uwaw.org
UWAW, UnderWater Art Works 2001 yılında, doğanın insanlar tarafından yağmalanması, kirletilmesi, küresel ısınma ve iklim felaketlerine dikkat çekmek, farkındalık yaratmak amacıyla kurulmuş sanat grubudur.
UWAW ekibi ve katılanları doğaya saygılı, insan kaynaklı çevre katliamları ve bunun sonucu oluşabilecek doğal felaketlerden endişe duyan, ortak aklın yararına inanan sanatçılardan oluşur.
Ast üst ilişkisi yoktur, kararlar ortak alınır, işler gönüllülük esasına göre paylaşılır.
Tüm sanatçıların katılımına açık olan UWAW; sanatı kullanarak gerçeklere dikkat çekmeye devam edecek.